Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I já jsem nespokojený s politickou situací u nás

Dlouhá léta se zajímám o politiku a pozorně sleduji naši politickou scénu. A musím přiznat, že i já - jako jeden z těch, kteří fandí našemu polistopadovému demokratickému dění - cítím určité rozčarování.

      Zejména rozčarování z toho, že stále více a více začíná vítězit lež nad pravdou. Svoboda slova se zvrhává ve svobodu pomlouvání, překrucování pravdy, otevřeného lhaní nebo jen v malé "poupravení" pravdy za účelem manipulace s lidmi.

      V duchu děkuji prvním polistopadovým vládám, které nasměrovaly dění v naší republice k návratu do svobodné části světa, nasměrovaly náš stát k členství v demokraticky řízené Evropské unii a k ukotvení naší země v obranném paktu NATO. A velmi mě mrzí a vadí mi, jsou-li tyto hlavní aspekty polistopadového vývoje stále více zpochybňovány.

      Komunisté by chtěli vystoupit z NATO, "okamurovci" a "zemanovci" zase chtějí vystoupit z Evropské unie. A co chce hnutí pana Babiše vlastně nikdo neví, protože on jeden den říká něco a druhý den říká pravý opak, přesně podle toho, kdo jej poslouchá a co dotyčný asi chce slyšet. Veleba a Okamura tvrdí, že nám EU něco diktuje. Přitom tito pánové asi nepochopili principy demokracie. EU nám nic nediktuje. Jen jsme v některých názorech přehlasováni a to není žádný diktát. Vítězí většinový názor a jde spíše o to, že jsme o našem názoru nedokázali přesvědčit ostatní členy EU. Kritika toho, že jsme "Lisabonskou smlouvou" ztratili právo veta, je nepochopena. Pokud by platilo "právo veta", tak by se nikdy 28 států EU nemohlo na ničem domluvit a změnilo by se v podobně neakceschopnou organizaci, jako je např. Rada bezpečnosti OSN, na jejíž půdě se - právě díky právu veta pěti stálých členů - nedaří prosadit téměř žádnou (a pro svět někdy velice potřebnou) rezoluci a téměř žádné rozhodnutí.

      Jak by asi dopadlo naše vystoupení z NATO, když máme zcela bezzubou a nedostatečnou armádu? Ano, měli bychom více investovat do vlastní obrany, abychom se nemuseli spoléhat na mnohdy "nenáviděnou" přítomnost armád NATO v Evropě. Bohužel, dosavadní vlády upřednostňovaly něco jiného než vlastní obranu.

     Patříme k nejbohatším obyvatelům naší planety. Neustálé stěžování si na to, jak se máme špatně mi také vadí. Proti generaci našich rodičů a prarodičů se máme královsky. A naši předci si nestěžovali, přestože zažili válku i hlad. U nás nikdo nehladoví, tak buďme spokojeni a nestěžujme si. Stačí jen trocha skromnosti. Zdá se mi, že čím lépe se lidé mají, tím jsou podrážděnější, bezohlednější a agresivnější. Honba za konzumem je odstrašující.

     A jak by asi dopadlo naše vystoupení z EU? Tak, že by naše exportně zaměřená ekonomika s otevřeným trhem pro 400 milionů obyvatel EU tyto trhy ztratila. Dovede si vůbec někdo představit dopady takového kroku? Ano, stále je co kritizovat a je třeba si přiznat, že nejen naše země, ale i celá EU se musí změnit. Musí se ale změnit s naší účastí a nikoliv uvažovat o opuštění EU!  Jde hlavně o to, navrhovat konstruktivní a rozumná řešení a nevěřit nesmyslům stále většího počtu demagogů, kteří mají rychlá, ale většinou nereálná a nesmyslná řešení.

Autor: Jiří Rod | středa 20.9.2017 17:20 | karma článku: 37,16 | přečteno: 3779x
  • Další články autora

Jiří Rod

A koho budete volit Vy?

Považuji se za Moraváka, protože jsem se narodil na Moravě, cítím se Čechem, protože žiji v České republice a cítím se být Evropanem úplně stejně, jako se cítím být obyvatelem naší překrásné planety Země.

8.10.2017 v 21:16 | Karma: 23,31 | Přečteno: 855x | Diskuse| Společnost

Jiří Rod

Proč se nechat urážet od premiéra a ministra financí?

Premiér Sobotka v minulých dnech spolu s ministrem financí Babišem za poslední týden několikrát opakovali v médiích, že je konečně třeba zavést pořádek, protože zaměstnanci platí daně a podnikatelé daně neplatí

11.12.2016 v 14:07 | Karma: 40,01 | Přečteno: 1915x | Diskuse| Společnost

Jiří Rod

Doopravdy ví pan Foldyna, kde bylo zlo a kde bylo dobro?

Tak pan Foldyna z ČSSD nám s otevřenou náručí přivítal "Putinovy motorkáře", protože on ví, odkud přišla svoboda a kde bylo zlo. Je to tak doopravdy?

9.5.2016 v 6:55 | Karma: 22,79 | Přečteno: 761x | Diskuse| Společnost

Jiří Rod

Za růst státního dluhu může Špidla se Sobotkou, žádný Kalousek

Zřejmě si voliči ČSSD nepamatují, ale v době vlády premiéra Vladimíra Špidly a v době, kdy byl ministrem financí náš "největší" ekonom Bohuslav Sobotka byly přijaty zákony, které zvýšily důchody, zvýšily sociální podpory a všemožné dávky a zvýšily platy státních zaměstnanců. Tyto všechny výdaje byly nad možnosti české ekonomiky a byly uzákoněny pod heslem: "Zdroje jsou". V době jejich vlády byly navíc veřejné státní zakázky téměř bez kontroly.

15.9.2013 v 18:05 | Karma: 40,86 | Přečteno: 4045x | Diskuse| Politika

Jiří Rod

Co na to Energetický regulační úřad

Lámu si hlavu nad změnou dodavatele plynu. Zjistil jsem však, že změnou dodavatele v podstatě nic nezměním. Přemýšlím a napadá mě, zda spíše nezměnit stát ve kterém žiji. Prozatím však zkusím rozvinout diskusi na téma vývoj cen plynu za dobu posledních 25ti let.

7.5.2013 v 21:41 | Karma: 28,22 | Přečteno: 999x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1749x
Nechci být lhostejný k věcem, které mě znepokojují. Je to ekonomika, politika, náš vztah k životnímu prostředí a podobně.

 

Seznam rubrik